Strudel vegan cu ciuperci

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 500 de grame ciuperci proaspete (oridecare va sunt pe plac, eu am folosit un amestec de champinion, brune si pleurotus)
  • 1 cartof mare
  • 1 ceapa medie
  • 1 catel de usturoi
  • ardei iute (dupa gust)
  • 6 foi subtiri de placinta (nu foietaj!)
  • 2 linguri de ulei de masline
  • 50 de ml. ulei vegetal
  • 50 de ml. de apa minerala carbogazoasa
  • 1/2 lingurita oregano uscat (sau cimbru, sau ce va place voua)
  • 1 legatura patrunjel verde
  • sare si piper
  • pentru servit, frunze de salata dupa gust (eu am folosit rucola), dressing din 1 catel de usturoi, 2 lingurite de mustar cu boabe intregi, 1 lingura otet de vin rosu, 1/2 lingurita miere de albine si 2 linguri de ulei de masline
  • optional: un sos dupa preferinta (eu am folosit o emulsie de ulei de masline cu reductie de rodie)

 

Preparare

Preparare Strudel Vegan Cu Ciuperci:

1. Ciupercile se curata bine si se toaca in bucati nu foarte marunte. Cartoful se curata de coaja si se rade pe razatoarea cu gauri mari. Ceapa se taie pestisori, usturoiul se zdrobeste iar ardeiul iute se toaca fin (daca il folositi). Se aprinde cuptorul si se fixeaza la 190 de grade Celsius.

2. Se incinge pe foc o tigaie incapatoare si se adauga 2 linguri de ulei de masline. Se adauga ceapa, usturoiul si ardeiul iute impreuna cu un praf de sare. Se soteaza pe foc mediu pana ce ceapa prinde sa se inmoaie. 3. Dupa ce ceapa s-a inmuiat, se adauga cartoful ras pe razatoare. Se amesteca si se caleste totul impreuna timp de 3-4 minute, la nevoie adaugand si cateva linguri de apa fierbinte (cartofii trebuie sa se inmoaie putin).
4. Dupa ce si cartofii s-au inmuiat, se adauga in tigaie ciupercile taiate bucati si se mareste focul. Se soteaza totul pana cand ciupercile scad si apa pe care o lasa se evapora (compozitia nu trebuie sa fie apatoasa). 5. In final, se adauga oregano uscat, sare si piper dupa gust (piperati cu curaj, strudelul e mai bun daca picant) si se presara patrunjelul verde tocat. Se amesteca pana se omogenizeaza si se lasa sa se racoreasca.
6. Apa minerala carbogazoasa si uleiul de floarea soarelui se pun intr-un borcan cu capac si se agita bine. Se asterne pe masa un prosop curat si pe acesta se aseaza pe rand foile de placinta, care se ung cu amestecul de apa minerala si ulei (agitati borcanul dupa fiecare foaie). 7. Dupa ce s-a uns si ultima foaie, se pune deasupra compozitia de ciuperci racorita (atat cat e posibil in rastimpul in care s-a odihnit), lasand marginile libere de jur imprejur. Observatie: in loc de foi de placinta din comert, se pot folosi foi facute in casa.
8. Cu ajutorul prosopului, se ruleaza placinta pe latura cea mai lunga, cu umplutura in interior, iar capetele se indeasa inauntru. 9. Se stropeste pe suprafata cu apa minerala in amestec cu ulei ce a ramas si, optional, se presara cu seminte (oridecare va plac).

10. Strudelul se transfera cu grija intr-o tava acoperita cu hartie de copt si se da la cuptorul precincins la 190 de grade Celsius. Dupa 10 minute, temperatura se reduce la 180 de grade si se coace in continuare, la nevoie acoperindu-l cu o coala de hartie de copt umezita sau cu folie de aluminiu, ca sa fie exact cat trebuie de rumen dar sa se coaca si aluatul din interior. O buna parte din uleiul folosit la unsul foilor se va prelinge in tava in timpul coacerii, ceea ce e normal si e si foarte bine, si-a facut treaba, efectul de foietaj s-a produs dar nici nu vrem o placinta prea unsa. Strudelul copt se lasa sa se racoreasca 5-6 minute inainte de servire iar daca doriti sa fie mai moale, puteti sa il acoperiti cu un prosop curat imediat ce il scoateti din cuptor.

Pentru a-l portiona, e bine sa va ajutati de un cutit cu lama zimtata. Puteti servi acest strudel cald sau rece, ca si aperitiv, sau, in cazul in care ii puneti alaturi o salata cu un dressing bun, poate constitui un delicios pranz vegan.

 

Pentru salata, cat timp strudelul s-a racorit putin, am zdrobit 1 catel de usturoi cu putina sare in mojar, am adaugat mustarul, mierea, otetul de vin si 2 linguri de ulei de masline extravirgin. Am potrivit gustul de sare si piper si am asezonat salata cu acest sos chiar inainte de a o aseza in farfurie, ca sa evit sa se vestejeasca frunzele.

Dupa preferinta, puteti adauga si un sos pe farfurie, puteti adauga cateva aschii de parmezan (eu cu greu m-am abtinut sa o fac), puteti presara nuci sau seminte pajite. Tot delicios ramane.

In final, va ispitesc si cu o sectiune a strudelului meu vegan cu ciuperci si va doresc pofta buna! Daca il veti manca pentru ca e post sau pur si simplu pentru ca e foarte gustos, decideti voi :).

Multumiri – lauralaurentiu.ro

 

Se potriveste cu mamaliguta si o salata din sfecla cu gulie, date potrivit cu mamaliguta si Sfecla cu gulie prin razatoareprin razatoare.