Beneficiile gojiilor asupra sanatatii

Fructele goji beneficii

Gojiile: o mica istorie

Gojiile isi au inceputurile in medicina traditionala Chineza, iar unele legende vorbesc chiar despre folosirea acestora de catre calugarii din muntii Himalaya cu scopul de a ii ajuta in timpul meditatiei, dar si pentru beneficiile asupra sanatatii: rezistenta si vitalitate crescute, longevitate. De-a lungul timpului, in medicina tibetana, acestea au fost folosite la tratarea unor probleme de ochi, ficat sau rinichi, dar si in tratarea diabetului sau tuberculozei.

In prezent, multe dintre magazinele specializate din Romania pun la dispozitia cumparatorilor acest aliment minune, insa prea putine vorbesc despre avantajele includerii lor in dieta zilnica, in special in dietele de tip vegetarian sau vegan, motiv pentru care foarte multi romani tind sa le ignore. Deci, ce trebuie sa stii despre gojii?

Fructe Goji

Informatii nutritionale

Consumate ca atare sau in diferite combinatii, aceste fructe sunt o sursa bogata de vitamine (vitamina C si Vitamina A), minerale si antioxidanti. Continutul de beta-sitosterol, agent anti-inflamator, duce la diminuarea colesterolului, in timp ce acizii grasi regleaza hormonii si ajuta la pierderea in greutate.

Gojiile sunt de asemenea o sursa importanta de seleniu si germaniu, motiv pentru care au fost folosite in numeroase studii clinice realizate pe pacientii cu cancer.

Cand si de ce ar trebui sa eviti gojiile

Te-ai putea gandi ca aceste fructe nu pot provoca efecte adverse, insa ca orice ingredient pe care il folosim in dieta si gojiile pot avea efecte negative. Evita adaugarea acestor fructe in dieta daca: esti alergic; in timpul sarcinii sau alaptarii; daca ai o tensiune arteriala scazuta sau ridicata.

Beneficiile gojiilor asupra sanatatii

Printre numeroasele beneficii ale gojiilor asupra sanatatii merita sa mentionam si folosirea acestora in lupta impotriva depresiei si anxietatii. Un studiu recent a aratat ca participantii care au baut suc de gojii zilnic, pe o perioada de 14 zile, au raportat o crestere a bunastarii generale, imbunatatirea calitatii somnului, cresterea nivelului de energie sau a performantelor sportive.

Alte beneficii importante ale consumului zilnic de gojii:

  1. Stimularea sistemului imunitar si protejarea organismului impotriva infectiilor;
  2. Protejarea si imbunatatirea sanatatii pielii si ochilor;
  3. Detoxifierea ficatului etc.

Crude, sub forma de suc sau smoothie, in combinatie cu cereale sau iaurt, gojiile sunt o sursa bogata de vitamine pe care e bine sa o iei in considerare in calatoria ta catre un stil de viata sanatos.