Desi, nu la fel de cunoscut precum quinoa, amaranthul, aliment raspandit in Mexic, in special in insula Yucatan, nu este o cereala in adevaratul sens al cuvantului, precum orzul, graul sau ovazul, chiar daca structura sa nutritionala precum si prepararea acestuia sunt similare acestora. Planta a fost insa cultivata de azteci cu 8000 de ani in urma, consumat din abundenta in Peru.
Amaranthul are multiple beneficii, multe dintre ele necunoscute publicului larg:
– ajuta la eliminarea radicalilor liberi si curata pielea
– combate anemia prin continutul mare de fier
– previne caderea si albirea parului
– stimuleaza si imbunatateste vederea datorita cantitatii mari de Vitamina A si carotenoizilor
– ajuta la slabit, inlaturand senzatia de foame
– ajuta la digestie
– reduce colesterolul
– este benefic pentru sanatatea inimii
– amelioreaza venele varicoase, datorita continutului bogat de flavonoide
– amelioreaza ulcerul gastric
– ofera energie
– previne osteoporoza, prin sporirea densitatii osoase datorita calciului
– are un continut proteic comparativ cu al laptelui si contine mult calciu
– nu are gluten
– contine mangan, magneziu, fier, fibre, fosfor si potasiu
– este singura cereala studiata ce contine vitamina C
– ajuta a slabit, fiind bogat in fibre si proteine si are putini carbohidrati reduce pofta de mancare
Consumat in cantitati mari de catre azteci datorita valorii sale nutritionale, planta a fost redescoperita de curand, fiind o alternativa sanatoasa la consumul de orez, ba, mai mult de atat, putand inlocui cu succes alte cereale, chiar si in prepararea anumitor produse de panificatie. In plus, continutul ridicat de proteine (18%), fibre, acid folic, precum si existenta aminoacidului numit lizina, dar si lipsa glutenului, fac din amaranth un aliment necesar in orice dieta.
Din punct de vedere culinar, amaranthul poate sa fie consumat fiert, prajit, ca atare sau in combinatie cu alte cereale, in salate, supe, sosuri, insa indiferent de modalitatea de preparare beneficiile consumului acestei plante nu puteau trece cu vederea. Iata doar cateva dintre acestea:
Datorita indicelui glicemic scazut amaranthul este indicat si persoanelor care sufera de diabet zaharat, impiedicand cresterea glicemiei in sange, iar lipsa glutenului din compozitia sa il face potrivit si in alimentatia persoanelor alergice la gluten.
Cum gatim amaranthul:
Amarantul se gateste precum orezul, quinoa sau pastele: se fierbe in multa apa (sase cani de apa la o cana de amarant), timp de 15 – 20 de minute, se strecoara, se clateste si se consuma.
Amarantul este recomandat pentru ingrosarea sosurilor, a supelor, a tocanitelor si chiar a jeleurilor.
Consumat ca o gustare, amarantul poate avea o consistenta usoara, cu aroma de nuci sau usor piperata.
Amarantul este extrem de nutritiv
Poti comanda amaranth boabe direct de aici, sau cereale cu amaranth.
Semintele uleiului de amaranth sunt de asemenea antioxidante si au proprietati imunologice, antiinflamatoare si antinevralgice, fiind folosit de catre chinezi in tratarea infectiilor sau migrenelor. Pe scurt, amaranthul este un ingredient esential pentru mentinerea unei sanatati digestive, unui echilibru hormonal, dar si a unui nivel crescut de energie.
Poti incerca de asemenea un pachet care iti ofera energie pe parcursul intregii zile, care contne si cerealele Crunchy cu amaranth: